Sezgin Baran Korkmaz’ın Unico Sigortayı satış operasyonu yattı

Bir şirket düşünün. Beş kişilik yönetim kurulu, önce 5 Mayıs 2021 günü toplanıp bir karar alıyor; şirketin en büyük hissedarının yüzde 87.99’luk hissesini sattığını kayda geçiriyor. Aynı şirketin aynı isimlerden oluşan yönetim kurulu, aradan 55 gün geçtikten sonra bir daha toplanıyor, bu kez en büyük hissedarın aslında hisselerini satmadığına, hisse satışıyla ilgili bir önceki kararın “sehven” yani yanlışlıkla alındığına karar veriyor.

Şirketimizin en büyük hissedarının hisselerini sattığını söyledik ama meğer yanlış söylemişiz. Aksilik bu ya yanlışlığı da 55 gün sonra ancak fark ettik.

Şaka gibi diyeceğim ama şaka değil gerçek. Sözü edilen şirket, Sezgin Baran Korkmaz-İnan Kıraç-Jan Nahum üçgeninde adı sık sık geçen Heksagon AŞ. 

Yönetim Kurulu Başkanı olarak az önce söylediğim birbirine taban tabana ters iki kararın altında Jan Nahum’un imzası var. Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri, İlknur Zakut, Sabahattin Ara, Özgür Arif Okkalı ve Serdar Güler’i de unutmamak gerek.

Peki Heksagon’un yüzde 87.99 ortağı kim? O ortak, halen Avusturya’da bir hapishanede tutulan ve Amerika’ya mı yoksa Türkiye’ye mi iade edileceğine henüz karar verilmeyen Sezgin Baran Korkmaz’ın SBK Holdingi.

Normal şartlarda Heksagon’un yüzde 80’inin el değiştirmesi o kadar önemli olmayabilirdi ama birincisi SBK yüzünden bu konu önemli; ikincisi SBK’nın vakti zamanında Heksagon’un içine sakladığı dev bir sigorta şirketinin el değiştiriyor olması nedeniyle önemli.

Kim bu dev sigorta şirketi? Adı Unico Sigorta. Türkiye’de “hayat dışı” adı verilen genel alanda hizmet veren ve sektörün en büyük 10 sigorta şirketinden biri. Başlangıçta Commercial Union adıyla kurulmuştu, sonra el değiştirip Aviva oldu, sonra bir daha el değiştirip Unico adını aldı. Şirket Unico’ya dönüşürken sahibi Hollanda merkezli bir özel amaçlı şirket olan Kibele idi. Kibele’nin sahipleri arasında çeşitli ülkelerin kalkınma bankaları, yani yarı kamusal kurumları da vardı.

Sonra 2019 yılında Sezgin Baran Korkmaz bu sigorta şirketinin yüzde 75 hissesini açıklanmayan bir bedel üzerinden Kibele’den satın aldı. Bu alımı gizlemek için de kendi adını kullanmadı, Heksagon’a yaptırdı alımı.

Neden Unico’yu doğrudan SBK Holding almadı da, SBK Holding’in yüzde 80 hissesini kontrol ettiği Heksagon aldı? Bu sorunun cevabını bilmiyoruz. Akla gelen ilk teori, sigorta şirketlerinin aynen bankalar gibi sıkı denetlenen kurumlar olması ve bu sektördeki el değiştirmelerin çok ince elenip sık dokunması ve Sezgin Baran Korkmaz’ın kendini görünmez kılma çabası. Ama Heksagon’un hisse yapısı sır olmadığı, SBK’nın adının her şart altında geçtiği hatırlanacak olursa bu senaryo çok bir yere oturmuyor. Aslında soruya verilecek doğru cevap: “Bilmiyoruz.”

Her neyse, daha önce de yazmıştım, bir daha hatırlatayım. Sezgin Baran Korkmaz’ın Unico’yu kaça aldığını bilmiyoruz ama şunu biliyoruz: Kendi eline neredeyse bedavaya geçen, Sedat Peker’in açıklamaları sayesinde de ünü yurt sınırlarını aşan Bodrum Torba’daki Paramount Hotel’i Unico’ya sattı Sezgin Baran Korkmaz ve böylece Unico alımında kullandığı paranın belki tamamını, belki daha fazlasını şirketin kasasından kendi cebine aktardı.

Biliyorsunuz Sezgin Baran Korkmaz’ın başı geçen yılın ekim ayından beri Türkiye’de polis ve savcılarla belada. Halen hakkında açılmış bir ceza davası ve gıyabında alınmış tutuklama kararı var. Aralık ayı başında yurt dışına kaçtı; bir ay kadar önce de ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da yakalandı. O güne kadar SBK’yı “arıyormuş gibi” yapan Türkiye birden hareket geçti, Avusturya’ya iade istemli bir dosya yollandı.

SBK henüz Avusturya’da yakalanmamış ama Türkiye’de ve ABD’de başı beladayken bir dizi önemli varlık satışı gerçekleştirdi. Bunu daha önce yazmış, tahminen 150 milyon dolar kadar para topladığını hesaplamıştım.

İşte bu satışlardan biri, Unico Sigorta’nın (ve dolayısıyla Paramount Hotel’in de) sahibi olan Heksagon’un bir Hintli yatırımcı tarafından Singapur merkezli kurulan bir RB Investments adlı bir şirkete satılmasıydı. Çoğu kişi bu Singapurlu şirketin bir paravan olduğunu düşündü ama ben çok o kanıda değilim. Bu şirket teknoloji yatırımları yapan bir fon. 

Uyumsuzluk, teknoloji yatırımları yapan bir şirketin Unico Sigorta gibi eski usul bir şirketi satın almasında. Normalde bu fonlar değerini hızla arttırabilecekleri şirketleri bulur ve onlara yatırım yapar; teknoloji böyle bir alan. Ama sigorta şirketleri “eski ekonomi”ye ait şirketler oldukları için onların değerini hızla arttırmak mümkün olmaz. İşler iyi gitse bile rekabetin sert ve pazar paylarının paylaşılmış olduğu bu sektörde şirket değerleri daha mütevazı şekillerde artar.

Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bugün Utah’ta Amerikan Hazinesini dolandırdığı için mahkumiyet alan Jacob Kingston’la (Fotoğrafta en solda, sakallı kişi) görüştürmüştü. Görüşmede Jacob Kingston’un Türkiye’deki şirketi Mega Varlık’ın genel müdürü Çağlar Şendil de (fotoğrafta en sağdaki kişi) bulunmuştu. Şendil, SBK’nın bütün önemli işlerinde ya genel müdür ya yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor.

Bu sebeple ben bu alımı bir türlü kafamda mantıklı bir yere oturtamıyor, kuşkulanıyordum. Kuşkularımı büyüten şeylerden biri de, Sezgin Baran Korkmaz’ın hemen hemen her işinde onun yanında gördüğümüz Çağlar Şendil isimli kişinin el değiştirme sonrasında bile Unico’nun yönetiminde yer almaya devam etmesiydi. Demek SBK buradan tam olarak hala çıkmamıştı.

Derken GazeteDuvar’da Bahadır Özgür’ün yazısından öğrendik ki, SBK’nın Heksagon’daki yüzde 79.99 oranındaki hissesinin Singapur merkezli o şirkete satılması işlemi iptal olmuş.

Tabii komik bir şey, bir şirketin “sehven” bir yönetim kurulu kararı alması, sonra bu yanlışlığı uzun süre fark etmeyip tam 55 gün sonra “düzeltmesi”.

Ama bu komikliği, herkesin zekasına hakaret eden durumu bir kenara bırakıp bu satış iptalini konuşmak gerek. Akla gelen iki ihtimal var:

1. Singapur merkezli şirket Heksagon’u (ve dolayısıyla Unico’yu) almaktan vazgeçti; 2. SBK’ya Heksagon’u satmaması yukarıdan bir yerden telkin edildi, o da satmaktan vazgeçti.

Birinci ihtimal hayatın akışın daha uygun olmakla birlikte ikinci ihtimalin doğru çıkma şansı sanki daha yüksek.

Bu pilav daha çok su kaldıracak. Bakalım SBK’nın altından başka neler çıkacak?

Bu Web Sitesi Cookie kullanıyor