Bakan Bolat, Kuveyt ile olan karşılıklı ticaretimizi artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

TICARET BAKANI OMER BOLAT, KUVEYT'TEKI TEMASLARININ ARDINDAN BASIN TOPLANTISI DUZENLEDI. FOTO-ANKARA-DHA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kuveyt’teki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Bolat, Kuveyt Ekonomi ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Saad Hamed Nasır el-Barak tarafından kabul edildiklerini ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını belirtti. Bolat, Türkiye ile Kuveyt arasında uzun süredir tarihi, kültürel, dini ve ekonomik açıdan ilişkiler bulunduğunu söyledi. İki ülke arasında ciddi bir görüş ayrılığı olmadığını vurgulayan Bolat, hizmetler sektörü, lojistik, yüksek teknoloji, ulaştırma ve sanayi gibi konuların gündemde olduğunu ifade etti.

Bolat ayrıca Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan uluslararası firmaların sayısının 85 bin olduğunu belirtti. Bu sayının 21 yıl önce sadece 5 bin olduğunu söyleyen Bolat, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarının da her yıl 14-15 milyar dolar olduğunu ifade etti. Toplam uluslararası yatırım miktarının ise 285 milyar doları geçtiğini belirten Bolat, bunun yaklaşık beşte birinin Arap ve İslam ülkelerinden geldiğini söyledi.

Bolat, geçen yaz döneminde Türkiye’de yaşanan bazı kavga olaylarının sosyal medya üzerinden yabancı düşmanlığı algısı oluşturulmaya çalışıldığını ancak bunun gerçek olmadığını ve Türkiye’nin aynı olduğunu vurguladı. Bolat, Türkiye’nin uluslararası alanda güçlenmesi ve daha fazla yatırım ve turist çekme hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirtti.

İsrail’in eylemlerini kınayan Bolat, ticaretin de azaldığını ve bu durumun taleplerle ilgili olduğunu ifade etti. Kuveyt’e yapılan ziyaretin önemine değinen Bolat, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri arttırma kararlılıklarını dile getirdi. Savunma sanayi alanında iş birliği yapmak istediklerini belirten Bolat, önümüzdeki 5 yıl içinde karşılıklı ticareti 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bolat ayrıca Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değindi. AB’nin Türkiye’ye yaklaşımının genişleme raporu açıklandığında görüleceğini belirten Bolat, Gümrük Birliği’nin işleyişinde zorlukların ortadan kaldırılması ve Türk ihracat ürünlerinin taşımacılığında kota uygulamasının kaldırılması gibi talepleri olduğunu ifade etti.

Bu Web Sitesi Cookie kullanıyor