İşsizlik patladı – Bekçiye silah taşıma yetkisi geldi – Ak Parti oy mu kaybediyor? – Demet Evgar kendisiyle nasıl dalga geçti?

Yeni bir güne başlarken bilmek isteyeceğiniz haberlerin tamamı, kısa kısa, kılçıksız, kemiksiz, yorumsuz.

GÜNDEM

Bekçiye silah taşıma yetkisi

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak.

İki bekçi açıkta

İstanbul’da Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan iki mahalle ve çarşı bekçisi, Tarlabaşı Bulvarı’nda şüphelendikleri yabancı uyruklu bir kişiye iddiaya göre “dur” ihtarı yaptı. ‘Uyarı’ üzerine kaçan kişi, kovalamacanın ardından yakalandı. Ancak görüntülerden bekçilerin tokat attığı ortaya çıkınca ikisi de açığa alındı.

Zekeriya Öz’e para yağmış

FETÖ’cü Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, Türkiye’den kaçmıştı. Savcı olarak görev yaptığı dönemdeki mal varlığı ve banka hesap hareketlerine ulaşıldı. Bursa’da biri kendi üzerine, 3’ü eşinin üzerine kayıtlı toplam 4 evi çıktı. Habertürk’ün haberine göre 18 ay aktif kalan bir yatırım hesabında 10 milyon dolarlık para hareketi tespit edilmiş.

FETÖ’nün sınav şifresi çözüldü

FETÖ’den yakalanan denizci bir yüzbaşı, örgütün askeri sınavlarda üyelerine şifreli bir aday numarası verdiğini itiraf etti. Şifreleri çözen ODTÜ’den matematik uzmanları, “Bu numaraların tesadüfen verilme ihtimali, Milli Piyango’da arka arkaya 10 kez büyük ikramiye kazanma ihtimalinden küçük” raporu verdi.

Düğünde temassız oyun dönemi

Koronavirüs sebebiyle kapatılan düğün salonları 1 Temmuz itibariyle açılıyor. İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Adem Sönmez, yeni düğünlerin sosyal mesafeli, maskeli olacağını belirterek, “İçeri girenlerin ateşi ölçülecek ve dezenfektan kullanacak. Fiziki mesafe ayarlanacak. takı merasimini kesmeyeceğiz ama yakaya değil, kutu ya da zarfa koyulacak. Oyunlar ise mümkün olduğu kadarıyla temasın olmadığı oyunlar olacak” dedi.

EĞİTİM

İlk ve ortaokullular doğrudan üst sınıfa geçecek 

İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin puanlarının sınıf geçme puanının altında kalıp kalmamasına bakılmaksızın bir üst sınıfa geçmesine imkan sağlandı. İlkokula başlayacak çocuklar da yaz okuluna gidebilecek.

İnternette karne

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) ilkokul ve ortaokul karneleri elektronik ortamda erişime açılacak, liselerde ise ikinci dönem için karne basılı ortamda düzenlenmeyecek. Liselerde “teşekkür”, “takdir”, “onur” ve “üstün başarı” belgeleri ile diplomalar öğrenciler tarafından teslim alınabilecek. Kovid-19 salgını nedeniyle yığılmalara meydan vermemek için okul müdürlüklerince yapılacak planlama çerçevesinde 22 Haziran’dan itibaren diploma ve belgeler öğrencilere teslim edilmeye başlanacak.

DIŞ HABERLER

Hafter kaçtı mı?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Teyide muhtaç bilgiye göre Hafter Libya dışına kaçtı” dedi. 1 Ocak’tan bu yana 4312 teröristin etkisiz hale getirildiğini, TSK’dan bugüne kadar 19 bin 692 personelin FETÖ irtibatı nedeniyle atıldığını söyledi. Yunanistan’a ise ‘Silahlandırdıkları adaları silahtan arındırmalarını istiyoruz” mesajı gönderdi.

Libya için diplomasi trafiği

Libya’da Hafter güçlerinin ve onun arkasındaki Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkelerin ateşkes çağrılarına Türkiye “Hayır” cevabını vermişti. Bu konuda dün bir diplomatik trafik yaşandı; Rusya Devlet Başkanı Vlamir Putin önce Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile, ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu konuştu. Şimdilik bir sonuç yok.

Çavuşoğlu’ndan İsrail’e karşı çağrı

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına video konferansla katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak planlarını değerlendirdi. “İşgalci güç (İsrail) kırmızı çizgiyi geçerse bunun sonuçları olacağını göstermeliyiz” dedi.

Trump’ın başında bir de koyun derdi var

ABD Başkanı Donald Trump’ın başı şimdi de oğlu Donald Trump Jr.’ın geçen Ağustos ayında Moğolistan’a yaptığı av gezisiyle dertte. Donald Trump Jr.’ın soyu tükenme tehlikesi altında olan Argali koyunu vurduğu av tatili ABD vergi mükelleflerine Gizli Servis koruması nedeniyle yaklaşık 75 bin dolara mal olmuş. Trump’ın oğlu, Gizli Servis hariç, diğer harcamaları cebinden karşılamış.

Prense korona cezası

İspanya korona virüs kurallarını çiğneyerek 26 Mayıs’ta kentte aile ve arkadaş grubu arasında düzenlenen partiye katılan Belçika Prensi Joachim’e 10 bin 400 euro para cezası kesti. Belçika Kralı Felipe’nin yeğeni olan Joachim, erken ödeme yapması durumunda yüzde 50 indirimden faydalanacak.

SALGIN

340 kişinin öldüğü gün Sao Paolo’yu açtılar

Brezilya’nın popülist Cumhurbaşkanı Bolsanaro pek çok sebeple ağır eleştiriler altındaydı zaten ama salgınla mücadeledeki başarısızlığı geri kalan eleştirileri arka plana itti. Virüsün varlığını ve durumun ciddiyetini uzun süre inkar eden Başkan, sonunda ülkesinde zayıf tedbirlerle çok sayıda insanın da ölmesine neden oldu. Ancak bütün bunlar onun virüsle ilgili inadını değiştirmedi, son olarak ülkede salgının önemli merkezlerinden biri olan Sao Paolo kentinde olduğu kadar salgın tedbirleri de kaldırıldı ve hayat “normalleşti.” Ama aynı gün kentte 340 kişi virüsten öldü.

Virüs Türkiye’de üç bölgede arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 922 yeni vaka tespit edildiğini, 17 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. “Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artış var. Ankara ve Konya’da da geçen günlerde vaka artışı vardı, bugün azalma meydana geldi. İstanbul ve İzmir’de vaka sayıları azaldı” dedi.

ABD’de aşı insanlar üzerinde denenecek

Johnson & Johnson, korona virüse karşı geliştirdiği aşının insanlar üzerindeki klinik deneylerini iki ay öne aldı ve Temmuz’un ikinci yarısında başlatacağını açıkladı. Şirket geçen Mart’ta ABD hükümetiyle 2021 yılına kadar 1 milyar doz aşı üretmek için anlaşma imzalamıştı. Hisseleri yüzde 2 artışla 149 dolara çıktı.

Ebola virüsü de mutasyon geçirmiş

Dünyada sadece korona virüs salgını yok. 2018 yılında Afrika’da bazı ülkeleri kasıp kavuran ebola virüsü bu yıl yeniden ortaya çıktı. Dün Dünya Sağlık Örgütü açıkladı, bu ebola tamamen yeni bir ebola; eski virüsün mutasyon geçirmiş ve güçlenmiş hali.

QR kodlu sipariş

Seyahat yasaklarının sonlandırılmasının ardından yeni dönemde müşterilerine hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı’ndaki restoranlara gelen yolcular siparişlerini QR koduyla verecek ve ödemelerini bu kod üzerinden yapabilecekler. 

EKONOMİ

Salgınla birlikte işsizlik daha da patladı

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından dün açıklanan işsizlik verileri, zaten epeydir ciddi bir sorun olan işsizliğin korona salgınının başladığı Mart ayıyla birlikte daha önce görülmemiş bir hızla tırmandığını ortaya koydu. TÜİK’e göre 2019 Mart ayından bu yılın Mart ayına Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 662 bin azalırken aynı dönemde çalışma çağına giren nüfus da 1 milyondan fazla arttı. Türkiye’de çalışma çağındaki nüfusun artık sadece yüzde 42’si çalışabiliyor. Oysa bu rakam geçen ay yüzde 43.1idi. Yani mevcut çalışanlar işini kaybetti, arkadan gelen gençler ise iş bulamadı. TÜİK işsizlik oranının 1 ay önceye göre azaldığını öne sürüyor ama bu tamamen istatistiki bir oyun; iş arayanların ve “Ben işsizim” diyenlerin sayısı azalınca işsizlik oranı da düşüyor. 

Kıdem tazminatı konusu hızlanıyor

Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TİSK ve TOBB başkanlarıyla kıdem tazminatı fonunu görüştü. Görüşmede hem işçi hem de işveren temsilcilerinden olumsuz yanıt geldi. İktidara yakınlığıyla bilinen Hak-İş’in de, “Şimdi zamanı değil” mesajı vermesi kıdem fonunun başka bahara kalabileceğinin işareti oldu. Önceki gün bakanlar kurulu sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu konuda “Emeklilik Destek Planı” adı altında da adım atılabileceğini söylemiş, kıdem tazminatlarının emekli maaşlarına ayrıca ilavesini gündeme getirmişti.

OECD: Türk ekonomisi küçülecek

Yeni tip Koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanıp yaşanmayacağını dikkate alarak Türk ekonomisi için iki farklı senaryo oluşturduklarını belirten OECD, salgında ikinci dalganın yaşanmadığı senaryoda Türk ekonomisinin 2020 yılını yüzde 4,8 daralma ile kapatacağını öngördü. OECD, Koronavirüs salgınında ikinci dalganın vurması halinde ise Türk ekonomisinde daralmanın yüzde 8,1’e kadar çıkabileceğini vurguladı.

İngiltere uçuşları başlıyor

Covid-19 sebebiyle ara verilen Türkiye-İngiltere karşılıklı uçuşları bugünden itibaren yeniden başlıyor. İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği İstanbul-Londra hattında Türk Hava Yolları (THY) ve AnadoluJet’in karşılıklı her gün ayrı ayrı birer uçuş gerçekleştireceğini duyurdu. THY’nin uçuşları İstanbul Havalimanı’ndan Londra Heatrow Havalimanı’na; AnadoluJet’in uçuşları ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Londra Stansted Havalimanı’na karşılıklı yapılacak. İngiltere 40 bini aşkın ölüyle salgının dünyada en yaygın olduğu birkaç ülkeden biri.

SİYASET

Anket: Ak Parti düşüyor, CHP ve İyi yükseliyor

Metropoll Araştırma şirketinin her ay yaptığı anket açıklandı. Buna göre Ak Parti oyları Şubay ayındaki yüzde 33.9 seviyesinden Mayıs ayında yüzde 30.7’ye düştü. CHP oyları ise Şubatta 20.7’ydi, Mayısta 21.7 oldu. Benzer şekilde İyi Parti oylarında da artış var. MHP oyları ise yüzde 8.5’ten 7.3’e gerilemiş gözüküyor araştırmada.

‘Ayasofya imzası sahte’ iddiası

Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin sahte olduğunu ileri sürdü. “Burada kullanılan imza gerçek değil. Bir el Ayasofya’yı müze haline getirmiş ve Atatürk’e mal etmişler. O tarih için Atatürk ismi geçince kimse itiraz edemez diye düşünmüşler. Böyle bir sahtekarlık var işin içinde” dedi. Bu iddia uzun yıllardır durup durup ortaya çıkar ama henüz bir kanıt konmuş ve Atatürk’ün kendi sağlıklı ve güçlü döneminde (1934) böyle bir sahtekarlığa neden izin verdiği sorusu cevaplanmış değil.

Başbuğ ifade verecek

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 AK Partili vekilin yaptığı suç duyurusu üzerine 26’ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u ifadeye çağırdı. Vekiller, Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda  Başbuğ’a “hakaret ve iftira” suçlamaları yöneltilmişti. Başbuğ katıldığı bir TV programında “26 Haziran 2009’da Meclis’e getirilen asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasına ilişkin teklifi kim hazırladı? Tamamen FETÖ’yle ilgili, bu araştırılsın” deyince iktidarın şimşeklerini üzerine çekmişti.

KÜLTÜR SANAT

120 milyon dolarlık ‘Çığlık’

Rus medyasında yer alan haberlere göre, Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Rus işadamı Roman Abramoviç, Norveçli ressam Edvard Munch’un dünyaca ünlü “Çığlık” tablosunu 120 milyon dolara (yaklaşık 814 milyon lira) satın aldı. Müzayede şirketi Sotheby’s tarafından yapılan ve 50 milyon dolar teklifle başlayan açık artırmaya telefonla katılan Abramoviç, “Çığlık” tablosu için en yüksek teklifi veren isim oldu. Böylece “Çığlık” tablosu, tarihin en pahalı sanat eserleri arasına girdi.

Galata Kulesi müze olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turizmde yeni normale geçişe ilişkin, “Temmuz itibarıyla açılmayı hedefleyen tesislerin hepsinin açılacağını düşünüyorum” dedi. Bakan Ersoy, Galata Kulesi’ni müze yapacaklarını belirterek şunları söyledi: “Arkeolojik değerlerimiz ve tarihi yapılarımızın detaylarını, içerideki müzede göreceksiniz. Biraz dijital, modern bir teknoloji müzesi haline de getiriyoruz. Çevresi zaten kafe, restoran. O esnafın işi. Seyir terasından merdivenle inerken bütün bu müzeyi dolaşarak ineceksiniz.”

SPOR

Fenerbahçe’de özeleştiri

Futbol A Takım ve altyapı yapılandırması ile ilgili Fenerbahçe Televizyonu’na açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Baki, son iki sezonda hatalar yaptıklarını ve bunlardan ders çıkarıp sakin, ince eleyip sık dokuyarak kararlar aldıklarını söyledi. 

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Mert Çetin savaşı

Stoper bölgesinde sıkıntı yaşayan Fenerbahçe ve Galatasaray takviye için kolları sıvadı. Roma’da top koşturan Mert Çetin için karşı karşıya gelen ezeli rakipler, futbolcuyu kapmak için mücadele veriyor. Sarı-kırmızılı takım ise bu transferde bir adım önde gözüküyor.

Fatih Terim’e başkanlık teklif edildi

Galatasaray, 12 Haziran’da kaldığı yerden devam edecek olan Süper Lig’de şampiyonluğun en büyük adaylarından biri. Ligin kalan 8 haftalık dilimine hazırlanan sarı-kırmızılılarda deneyimli teknik adam Fatih Terim ile ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. 66 yaşındaki hocaya, başkan adaylığı için teklif götürüldüğü ifade ediliyor.

5 hakem koronavirüse yakalanmış

Süper Lig’in yeniden başlayacak olması nedeniyle hakemler cephesinde alınan önlemleri açıklayan MHK Başkanı Zekeriya Alp, tüm hakemlerin müsabakaların ardından TFF’nin Riva tesislerine döneceğini söyledi. Alp, “5 hakemde koronavirüs çıktı, onlar iyileşti. Zonguldak’tan bir hakem arkadaşımız eşiyle birlikte yakalandı, hastanede yattılar. Kocaeli’den bir hanım kızımız iyileşti” dedi.

Saha kenarında maske takma zorunluluğu bitti

Almanya Birinci Futbol Ligi’ndeki (Bundesliga) karşılaşmalarda saha kenarında maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Alman Futbol Federasyonu ve Almanya Kulüpler Birliği tarafından yapılan açıklamada, saha kenarında bulunan oyuncular ve teknik ekip ile tribünde oturan kulüp yöneticilerinin 1,5 metre sosyal mesafeye uymaları durumunda ağız ve burun bölgesini kapatması gerekmediği bildirildi.

MAGAZİN

Demet Evgar’ın dudağını arı soktu

Güzel oyuncu Demet Evgar Instagram hesabından paylaştığı video ile başına gelen talihsiz olayı ti’ye aldı. Demet Evgar’ın dudağının neredeyse 3 katına çıktığını gören takipçileri şaşkınlık yaşadı. Demet Evgar “Dolgu yaptırdım bence çok doğal oldu…” dediği halinin sebebi ise arı sokması çıktı. Arı tarafından iki kez sokulduğunu ve üstüne merdivenlerden düştüğünü anlatan Demet Evgar’ın kendi ile dalga geçtiği paylaşımı kısa sürede sosyal medyada yayıldı.

Bu Web Sitesi Cookie kullanıyor