Olmayan kanun yürürlükten kalkar mı? – Neden artık daha az rakı içiyoruz? – Vural Ak milyonluk otomobillerini satıyor
28 Haziran 2020

Bugün pazar; sokağa çıkma yasağı olsa da fazladan keyfi de hak ediyoruz, haberlerden haberdar olmayı da. Hem pazar keyfi okumaları hem de günün bütün haberleri bir arada.

PAZAR KEYFİ

Psikiyatrist mutfağa girdiğinde…

Bu hafta HaftalıkGazete’de Deniz Alphan ve Hülyaekşigil’in konuğu psikiyatrist Yankı Yazgan. İtalyanların “fakir mutfağı” adını verdiği mutfaktan “Panzenella” yapan Yazgan ile tadına doyulmaz bir sohbet ve salgından çıkarılacak bazı dersleri okumak isterseniz, pazar günü en güzel gün. 

Ne olacak bu Fenerbahçe’nin hali?

Fenerbahçeliler takımlarını ve kulüplerini konuşmaya doyamıyorlar. Ama ne yapsınlar, son birkaç yıldır Fenerbahçe hem mali olarak hem de futbol olarak çok parlak bir dönemden geçmiyor. İyi bir Fenerbahçeli olarak tanınan ünlü ekonomist ve eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, oturmuş kulüp yönetimine bir açık mektup kaleme almış. Çoğu Fenerbahçeli’nin duygularına tercüman. Bu arada bu haftaki HaftalıkGazete’de Fenerbahçe’nin mali durumuyla ilgili analizi henüz okumadıysanız, onu da kaçırmayın.

Olmayan kanun yürürlükten kalkar mı?

Türkiye’de anayasa hukuku dendiğinde ilk akla gelmesi gereken isimlerden biri Prof. Dr. Kemal Gözler. Gözler, Meclis’in geçen hafta 27 Mayıs darbesinin Yüksek Adalet Divanı’nı bütün kararlarıyla birlikte ortadan kaldırdığı yasa değişikliğine yakından bakmış ve bir büyük hukuki sakınca görmüş. Pazar gününü üzerinde sahiden kafa yormamız gereken bir konuyla geçirmek isteyenlere güzel bir okuma parçası. 

GÜNDEM

Yurt dışına çıkacaklar için 110 TL’ye PCR test

Yurt dışına çıkışlarda PCR testi şartı arayan ülkeler için 110 lira karşılığında test yaptırılabilecek. Görevi gereği yurt dışına çıkacak kamu görevlilerinden ücret alınmayacak. Test yaptırmak isteyenler, uçak bileti veya varsa görev kağıdını dilekçesine ekleyerek yetkili laboratuvarlara başvurabilecek.

Adil Gür’e Ruslara hakaret soruşturması

Katıldığı bir TV programında “Ruslar’dan başka türlü dost olur sadece” diyen A&G Araştırma Şirketi Genel Müdürü Adil Gür hakkında soruşturma başlatıldı.

İmama karşı alternatif namaz

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde, imam ile sorunlar yaşayan cami cemaati, yatsı namazını cami yerine kıraathane önünde birlikte kıldı. Mahalle muhtarı Saffet Kansu imam değişene kadar camiye gitmeyeceklerini, namazları kıraathane önünde kılacaklarını söyledi.

4 YKS sorusu internete düştü iddiası

Sözcü gazetesi eğitim uzmanı Selim Ünsal, ÖSYM’nin mühürlü kasalarında olması gereken 2020 YKS’nin ilk aşaması TYT’de sorulan Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinden 4 sorunun internete düştüğünü iddia etti.  Ünsal, “Soruları, sosyal medyada gördüm. TYT’de sorulan 4 soru ve üstünde de kitapçığın numarası var. Olay, 2.5 milyon adayın girdiği sınava gölge düşürdü. Soruların sınıfta çekildiğini düşünüyoruz ama kim çekti bilmiyoruz”  dedi.

SALGIN 

18 yaş altı tanı oranı

Türkiye’e son 24 saatte 1372 kişile korona teşhisi kondu, 17 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fanrettin Koca, “İyileşenler, tanı konanlardan 612 fazla. Dünkü sayı 96’ydı. Son 14 günde tanı konanların %5,68’i 17 yaş ve altından. %63’ü 25-45 yaş grubundan. Bugünkü tanı sayımız dünkünden 24 az. Azalma sürekli olursa bu hızda bile 2 haftada 1.000’in altına inebiliriz” dedi.

Virüs tüm organlara saldırıyor

Bilim insanları koronavirüsün hastalar üzerinde kalıcı etkilerinin olabileceğini düşünüyor. ABD California Scripps Translasyonel Araştırma Enstitüsü’nden Dr Eric Topol, “İlk başta bu virüsün sadece solunum yolunu etkilediğini düşündük. Fakat daha sonra, pankreası, kalbi, karaciğeri, beyni, böbrekleri ve diğer organları da hedef aldığını gördük” diyor.

DSÖ olmayan aşının dağıtım planını yaptı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs aşısı ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. DSÖ, koronavirüs aşı çalışmalarının devam ettiğini ve 2021 yılı sonuna kadar 2 milyar doz aşının dağıtımının planlandığını açıkladı.

EKONOMİ

20 milyon ton daha az rakı içiyoruz

“Milli içki”miz rakıyı artık daha az içiyoruz; sebebi hükümetin uyguladığı vergiye dayalı caydırma politikaları. Rakının Türkiye’deki en büyük üreticisi olan Mey İçki’nin genel müdürü Levent Kömür’ün verdiği bilgiye göre son 15 yılda Türkiye’nin rakı üretimi tam 20 milyon ton azaldı, oysa aynı dönemde nüfus ciddi miktarda arttı. Tabii üretimde bu azalmanın doğrudan ve dolaylı pek çok ekonomik etkisi oldu.

IMF’nin 1 trilyon doları yetmeyecek

IMF Başkanı Kristina Georgieva, salgının neden olduğu küresel krize karşı destek programları için mevcut 1 trilyon dolarlık kaynağın yeterli olmayabileceğini ancak henüz o noktada olmadıklarını söyledi. Georgieva, sadece 7 haftada 72 ülkeye kredi ve hibe desteği sağladıklarını söyledi. IMF, 2020’de küresel ekonominin yüzde 4,9 küçülmesini bekliyor ve mevcut durumu son 100 yılın en ağır ekonomik krizi olarak nitelendiriyor.

Hükümet kıdemde aradan çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kıdem tazminatı için çağrı yaptı: “İşveren ve işçi sendikaları gelin bir araya, kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer ‘Kabine halletsin’ diyorsanız ha burada art niyet vardır. Bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor durumda, kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz? Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır…”

Sendikalar kızdı

Erdoğan’ın kıdem tazminatı için “aranızda anlaşın” açıklamasına ilk tepki DİSK’ten geldi: “Yapılacak olan kıdemden hem hükümetin hem sermayenin elini çekmesidir. Sendikaları kendi günahlarına ortak etmeye çalışıyor.” Türk-İş yönetimi de düşünülen değişikliğin Meclis gündemine geldiği gün genel greve gitme kararını onayladı.

SİYASET

Davutoğlu Mao hariç devrimciymiş

Erdoğan’dan sonra Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da gençlerin sorularını yanıtladı.  “Devrimciyim diyebilirim. Kesinlikle statükocu değilim. Tabii Maocu olmamak şartıyla” dedi. “Siz de muhafazakar bir gençlik yetiştirme gayretinde misiniz” sorusuna “Hayır. İlkeli ve duruş sahibi bir gençlik yetiştirme gayretindeyim” karşılığını verdi.

Erdoğan’a akademisyen mektubu

Tüm dünyadan 65 akademisyen, Marmara Üniversitesi’ne devredilen Şehir Üniversitesi öğrencilerinin çağrısına ortak oldu. Akademisyenler Erdoğan’a gönderilen açık mektuba imza atarak “Üniversitenin kapatılması, akademik kurumların özgürlüğü ve özerkliği açısından Türkiye’nin itibarına önemli bir darbe olacaktır” uyarısı yaptı.

‘Dislike’a  FETÖ açıklaması

AK Parti İBB Meclis Üyesi Mücahit Birinci, Erdoğan’ın, YKS öncesi YouTube’da gençlerle biraraya geldiği video konferans buluşmasında 342 bin kişi tarafından gönderilen dislike’ın (beğenmeme) FETÖ botları tarafından yapıldığını iddia etti.

FUTBOL

Trabzon yine puan kaybetti

Şampiyonluk yarışının en önemli adaylarından olan Trabzonspor, Ankaragücü karşısında puan kaybetti. 1-1 biten maç sonrası gözler bugün oynanacak olan Galatasaray-Başakşehir maçına çevrildi; çünkü Galatasaray lig yarışından kopmak istemiyor, Başakşehir ise liderliğini sürdürmek. Dün oynanan diğer maçta Fenerbahçe nihayet kötü gidişe dur dedi ve Malatya’yı zor da olsa 3-2 yenmeyi başardı.

DIŞ HABERLER

Ruslar ABD askerlerinin ölümüne para yatırmış

The New York Times’ gazetesinin haberine göre Amerikan istihbaratı, Afganistan’da Rus askeri istihbarat birimlerinin, barış görüşmeleri sürerken bile ABD askerlerini öldürmeleri için Taliban’a bağlı militanlara gizlice para verdiğini ortaya çıkardı. Başkan Donald Trump bilgilendirildi, Moskova’ya yaptırım planları görüşüldü ancak hiçbiri uygulamaya konmadı.

Atina’da ilk cami sonbaharda

Yunanistan’ın başkenti Atina, Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığın kazanılmasından bu yana ilk resmi caminin açılışına hazırlanıyor. Yunan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “Salgın nedeniyle süreç kısmen gecikti ama işlemleri hızlandırdık, camiyi sonbaharın sonlarına doğru açacağız” açıklaması yaptı. Tek sorun, cami camiye benzemiyor, minaresi de bulunmuyor.

İngiltere’ye göre Türkiye, ‘şüpheli’

İngiltere, yurtdışı seyahatlar için ülkeleri risk grubuna göre kırmızı, sarı ve yeşil kategorilere ayırdı. Buna göre sarı ve yeşil kategorideki ülkelere seyahat edenler, İngiltere’ye döndüklerinde zorunlu karantina uygulamasına tabi tutulmayacak. Önümüzdeki hafta kesinleşmesi öngörülen rotalar arasında İsveç’le beraber Türkiye de ‘şüpheli’ olarak kategorize edildi. Yeni sistem kapsamında Türkiye’nin listeye dahil edilmeyeceği belirtildi.

Hollanda’da Türkiye kavgası

Hollanda’da hükümetin Türkiye’ye seyahat konusunda olumsuz tavsiyeleri, tur operatörü Corendon ile Hollanda hükümetini karşı karşıya getirdi. Corendon, seyahat kasıtlamaları kalksa da kalkmasa da 10 Temmuz’dan itibaren Türkiye’ye turist göndermeye başlayacaklarını açıkladı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bunu sorumsuzluk diye değerlendirerek, “Türkiye’ye gitmek akıllıca değil” dedi.

KÜLTÜR SANAT

Bob Dylan son albümüyle rekora imza attı

Ünlü müzisyen Bob Dylan’ın 19 Haziran’da çıkan 39. stüdyo albümü ‘Rough and Rowdy ways’ İngiltere müzik listelerinde bir numaraya çıktı. Dylan böylece yeni bir materyalle İngiltere’de liste başı olan en yaşlı sanatçı ünvanını almış oldu. 79 yaşındaki Bob Dylan, kendisinden önce 74 yaşında bu ünvanı ele geçiren Paul Simon’ın rekorunu kırmış bulunuyor.

I Love New York’un tasarımcısı öldü

ABD’deki New York kentinin simgesine dönüşen ünlü I Love New York” logosunun tasarımcısı Milton Glaser, 91 yaşında öldü. Glaser’ın New York kentinin simgesine dönüşen ünlü  “I LOVE NY” logosu 1977 yılında bir turizm tanıtım kampanyası için tasarlanmıştı. Hızla popülerleşen logo muhtemelen dünyanın en çok taklit edilen tasarımlarından biriydi.

MAGAZİN

Otomobil koleksiyonunu satıyor

Ünlü otomobil kiralama şirketi InterCity’nin sahibi, İstanbul’daki eski Formula pistinin işletmecisi ve otomobil koleksiyoneri Vural Ak, korona salgını sonrası girdiği zor durumdan kurtulabilmek için bazıları türünün nadir örnekleri olan otomobil koleksiyonunu satışa çıkardı. Satılacak araçlardan bazılarının fiyatları inanılmaz.

Burcu Esmersoy’un Instagram kazancı dudak uçuklatıyor

4 milyon takipçisinin olduğu Instagram hesabından sıklıkla ürün tanıtımları yapan ünlü sunucu Burcu Esmersoy, sadece bir ürün tanıtımından 25 bin TL kazanıyor.