“Ayasofya’da esas soru, neden müze oldu” – Galatasaraylı Falcao’nun bir golü kaç Euro? – 14 bin liralık altın maske
12 Temmuz 2020

PAZAR KEYFİ

Bu yaz kim hangi kitabı okuyor

HaftalıkGazete yazar, yayıncı, sanatçı, gazeteci 44 kişiye sordu: Bu yaz ne okuyorsunuz? Çok renkli ve dileyene yol gösterici bir liste ortaya çıktı.

“Bayandan” satılık araç

Selahattin Duman küçük ilanların arasına daldı, onların içinde gizli sırları sizin için deşifre etti. Pazar eğlencesi.

Modern fiziğin rotasını çizen Kalkütalı dahi

Geçenlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda önemli bir deney yapıldı ve Einstein-Bose Yoğunlaşması adı verilen ve maddenin yeni bir haline işaret eden durum bir kez daha teyit edildi. Peki nedir bu Einstein-Bose Yoğunlaşması ve orada adı geçen Bose kimdir? Hikmet Can Pertan anlattı.

Mehmet Yalçın neden dana etindense kuzuyu tercih ediyor?

HaftalıkGazete’de bu hafta Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil’in konuğu içki uzmanı Mehmet Yalçın. Mehmet Yalçın, dana etindense kuzu eti yemeyi tercih ettiğini uzun uzun ve gerekçeleriyle anlatıyor. Bir kulak verin.

GÜNDEM 

14 bin liraya pandemik gösteriş

Normalleşme süreciyle birlikte bir süredir yasak olan düğünler de yapılmaya başladı. Salgın sürecinde sosyal hayatın vazgeçilmezi olan maske bu kez farklı bir şekilde karşımıza çıktı. Geçmişte düğünlerde kilolarca takılan altınlarla gündeme gelen Kahramanmaraş’ta, gelinler için 30 gram ağırlığında, 14 bin lira değerinde 22 ayar altın işlemeli maske yapıldı.

Diyanet’ten şiddet gören kadınlara skandal tavsiyeler

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı aile ve dini rehberlik bürolarının şiddet gören kadınlara verdiği tavsiyeler pes dedirtti. Diyanet, şiddet gören kadınlara ‘şiddeti kabullenmeyi, hatayı kendinde aramayı ve meseleleri aile içinde çözmeyi’ tavsiye ediyor. Diyanet, resmi kurumlara başvurmayı ise en son yapışacak iş olarak telkin ediyor.

Kaymakam yuhalandı

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde, açılması planlanan kömür ocağı için tarlalarının kamulaştırılmasına karşı gelen mahalle sakinleri karayolunu trafiğe kapattı. Eylemlerini sonlandırmaları için bölge halkıyla görüşmeye gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu yurttaşlardan birine ‘Terbiyesizlik yapma lan’ diye çıkıştı. Bunun üzerine bölge halkı, kaymakamın sert tavrını yuhalayarak protesto etti. Tepkiler üzerine Kaymakam Kadiroğlu’nun bölgeden ayrılmak için aracına gittiği sırada jandarma ve halk arasında arbede yaşandı.

İnfazla çıktı, eşini ve kayınvalidesini öldürdü

Sakarya’nın Taraklı ilçesinde infaz yasasıyla bir süre önce hapisten çıkan İ.K., boşanma aşamasında olduğu eşi Gülsüm Zeynep Karapekmez (40) ile kayınvalidesi Melahat Ünlütürk’ü (70) tatil yaptıkları termal otelin odasında tabanca ile vurarak öldürdü. K kaçan İ.K.’nin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Katliam ihalesi iptal!

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün, Tunceli’de dağkeçilerini avlatmak için açtığı ihale gelen tepkiler üzerine iptal edildi. Yapılan açıklamada sosyal, inanç ve kaçak avcılık açısından yerinde yapılacak inceleme sonucu hazırlanacak rapora göre hareket edileceği duyuruldu.

SALGIN

Vaka sayısı en çok düşen 7 il

Türkiye’de dün 1016 kişiye Covid-19 tanısı konuldu. 21 hasta vefat etti, 1334 kişi iyileşti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1194, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 401oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından “Son üç günde vaka sayılarında en çok düşüş olan 7 ilimiz: Kars, Çanakkale, Bartın, Artvin, Ardahan, Kütahya ve Yalova. Türkiye genelinde vakaların pnömoniye dönme oranı azalıyor’ açıklaması yaptı.

Çin 40 bin kişide aşı deneyecek

Çinli aşı geliştiricisi CanSino, 40 bin insan üzerinde üçüncü faz deneylere başlayacağını duyurdu. Çin’de inşaatı devam eden aşı üretim tesisinde 2021 yılı sonuna kadar yaklaşık 200 milyon doz aşının üretilmesi bekleniyor.

AYASOFYA

Erdoğan 15 Temmuz’u Ayasofya’ya bağladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla 15 Temmuz arasında bağ kurdu: “Milletimiz 15 Temmuz gecesi, önüne konan bedel canı da olsa mücadeleden geri durmayacağını, hakkını arayacağını ve alacağını göstermiştir. Ayasofya’nın yeniden camiye döndürülmesi meselesi de işte bu kararlılığın bir sonucudur. Kimin ne dediğine değil bizim hakkımızın ne olduğuna, milletimizin ne istediğine bakarak bu kararı aldık.”

Babacan’ın Ayasofya yorumu

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili soru üzerine, “Yöneticilerin içerideki ve dışarıdaki yansımalarını, sonuçlarını hesap ederek bu kararı aldıklarını ümit ediyorum. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Ayasofya’nın ibadete açılmasının hayırlı olmasını diliyorum. İktidar, sorunlara çözüm üretemediği için, hassasiyetler ön plana çıkartılarak siyasi destek korunmaya çalışılıyor” dedi.

Erbaş’a göre Ayasofya medrese olacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ayasofya bir camidir. 481 yıl cami olarak hizmet etmiştir. Bir 86 yıllık ara dönem olmuştur. Tepki gösterenlerin biraz daha düşünüp bu haksızlığı yapmamaları gerektiği kanaatindeyim” dedi. Erbaş, “İnşallah cemaati bol olsun. Ziyaretçisi bol olsun. İçinde sadece ibadet etmekle kalınmasın ve bir mektep bir medrese olsun” diye de ekledi.

Kalın: Asıl soru neden müze oldu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya’nın ibadete açılmasını BBC ve TRT World’e değerlendirdi: “Asıl soru Ayasofya’nın neden 1934’te müzeye çevrilmiş olması. Cumhuriyet 1923’te kuruldu, Atatürk bile 11 sene bekledi. Bu konu tarihi bir perspektiften araştırılmalı. Müslüman, Hristiyan, inanan, inanmayan herkes ziyaret edebilecek, kimseye kısıtlama olmayacak.”

Ayasofya’daki sembollere aç kapa perde

Ayasofya’da, ibadet için yapılacak düzenlemelerin ayrıntıları netleşmeye başladı. Tarihi yapı içinde bulunan ikon ve semboller açılır-kapanır perde ile örtülecek, zemine ise halı döşenecek.

Mitçotakis Patrikhane ile dayanışmadaYunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya’nın müze statüsünün iptali nedeniyle İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos’u arayıp dayanışma mesajı iletti.

Dünya kiliseleri tepkili

350 kilisenin üye olduğu Dünya Kiliseler Konseyi, Erdoğan’a mektup göndererek Ayasofya’yı müzeden camiye dönüştürme kararından geri dönmesi çağrısı yaptı.

EKONOMİ

Twitter’a ücretli abonelik geliyor

CNN International’da yer alan habere göre, sosyal medya platformu Twitter, ücretli abonelik modeline geçmek için yeni bir departman kurdu. 

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara 485 milyon avro daha

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de yaşayan sığınmacıların bakımı için harcanmak üzere 485 milyon avro ek destek sunma kararı aldı. AB komisyonu’nun ilgili önerisi Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerce kabul edildi. Tahsis edilecek bu para, 2016 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci mutabakatında öngörülen altı milyar avroluk yardıma ek olacak.

DIŞ HABERLER

Trump’ın maske inadı kırıldı

ABD Başkanı Donald Trump ilk kez maske ile görüntülendi. ABD’de askeri bir hastaneyi ziyaret eden Trump’ın maske taktığı kareler sosyal medyada paylaşıldı. Koronavirüse karşı maske tedbirini küçümseyen Trump ABD genelinde zorunlu maske uygulamasına karşı çıkmıştı.

YAŞAM

2 bin 500 yıllık cinayet hızlı tren kazısında ortaya çıktı

Britanya’nın Buckinghamshire bölgesinde hızlı tren hattı için yapılan kazı çalışmalarında elleri bağlı, yüzükoyun bir iskelet bulundu. İskeletin, Demir Çağı’nda, 2000-2500 yıl önce yaşayan bir yetişkin erkeğe ait olduğu ve bu kişinin bir cinayet sonucu öldüğü ya da infaz edildiği düşünülüyor.

SPOR

Gökhan ve Caner kalıyor gibi

Beşiktaş, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından yabancı oyuncuya getirilen sınırlama sonrası Gökhan Gönül ve Caner Erkin ile yeniden masaya oturdu. Her iki futbolcuya da yeni bir kontrat önerildiği, hatta yapılan görüşmeler neticesinde teklif edilen rakamın revize edilerek yükseltildiği ifade edildi. Caner ve Gökhan’ı elinde tutmak isteyen Beşiktaş yönetimi, oyunculardan gelecek cevaba göre hareket edecek.

‘Galatasaray 4 aydır maaş ödemiyor’

Galatasaray’da teknik direktör Fatih Terim gelecek sezonun planlarını yaparken sürpriz bir ayrılık açıklaması geldi. Sarı-kırmızılı kulüple sezon sonu sözleşmesi bitecek olan Mariano için menajeri Marcelo Robalinho, “Galatasaray, oyuncumuza 4 aydır maaşını ödemiyor ve kontratı yenilemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Falcao’nun 1 golü 454 bin avro

Galatasaray’da 3 haftadır forma giymeyen ve bugün oynanacak olan Ankaragücü maçının kadrosuna da dahil edilmeyen Radamel Falcao, sarı-kırmızılı ekiple 22 resmi maçta 11 gol attı. Yıllık 5 milyon avro net ücret alan Kolombiyalı futbolcunun 1 golünün maliyeti 454 bin 545 avro’ya geldi.

Onazi, cep telefonu sinyaliyle bulundu!

Yukatel Denizlispor’da Ogenyi Onazi krizi patlak verdi. İlk 11’de fazla şans bulamadığından ve maddi konulardan dert yakınan Onazi, Gaziantep FK maçı sonrası tesisleri terk etti. Telefonunu da kapatan Onazi’yi bulmak için harekete geçen Denizlispor yönetimi, cep telefonunun sinyali takip edilerek Onazi’nin İstanbul’da olduğunu tespit etti. Onazi, kentin ileri gelenlerinin devreye girmesiyle zorla ikna edilerek, yeniden takıma dahil edildi. Kullanıcının izni yoksa sadece mahkeme kararıyla güvenlik birimlerince takip edilen sinyallere bir futbol kulübü tarafından nasıl erişildiği bir sır. 

Lionel Messi’den bir rekor daha

Barcelona’nın Arjantinli yıldızı Lionel Messi, takımının Real Valladolid ile deplasmanda karşılaştığı maçta Arturo Vidal’in takımı öne geçiren golünü hazırlayan isim oldu. Messi, bu maçta yaptığı asistle birlikte bu sezon ligde 20 asiste ulaşırken, La Liga tarihinde bir sezonda 20 gol ve 20 asist barajını aşan ilk futbolcu oldu.

MAGAZİN

Ünlülerin plaj halleri

Hürriyet gazetesi magazin servisi bir hizmet yapmış, tatil beldelerinden ve plajlardan gelen fotoğraflar ile ünlülerin sosyal medya mesajlarındaki plaj resimlerini derlemiş, ortaya böyle bir galeri çıkmış. 

Fulden Uras’a hapis istemi

Debra Türkiye Derneği Başkanı Adem Akyüz, kendisi hakkında ‘Hırsız, şizofren, suç makinesi’ gibi paylaşımlarda bulunan Fulden Uras’tan şikayetçi oldu. Soruşturma başlatan savcılık, Uras’ın paylaşımlarının incelemesinin ardından yeterli şüphe olduğuna kanaat getirerek Uras’a 2 yıl 2 ay hapis istemiyle dava açılmasına karar verdi.