Erdoğan: Ekonomi uçuşta – Vatandaş 2 haftada 9 milyar dolar aldı – “Suud Prens yeni suikast timi yolladı” – Salgın rakamları korkutuyor
08 Ağustos 2020

EKONOMİ

Erdoğan: Ekonomi adeta uçuşta

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’da kıldığı Cuma namazı sonrası ekonomi konuştu. Kurlardaki hareketlilik için “Zamanla yerine oturacak, bunlar gelip geçici” dedi. “Terörle mücadelenin bedava yapılmadığını” söyledi, “Yetişemedikleri üzüme koruk diyorlar” diyerek damadı Berat Albayrak’a arka çıktı. Partisinin iktidara geldiği 2002 ile bugünkü rakamları kıyaslayarak ekonomi performanslarını övdü. Erdoğan, “Buzdolabı satışlarına bakıyoruz. 2002 ‘de 1 milyon 88 bindi. 2017 itibariyle 3 milyon 107 bin, 2019’da ise 2 milyon 486 bin adede çıktı” dedi. Erdoğan, “Ekonomimiz adeta uçuşta” diye konuştu.

İktidar ‘manipülasyon’, ‘algı’, ‘lejyoner’, ‘faiz lobisi’ dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kurdaki sert artışı ‘manipülasyon ve algı operasyonu’ olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, faiz lobilerine ve döviz kuru üzerinden manipülasyon yapmak isteyenlere inat ekonominin döndüğünü söyledi. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, ekonominin krizde olduğunu iddia edenlerin ‘lejyoner siyaset’ yaptığını öne sürdü.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da döviz, kur, ekonomi diyenleri ‘AK Parti’den kurtulmalıyız’ lobisi olarak adlandırdı. Ordu göreve pankartından girdi, 27 Nisan’dan, FETÖ’den, Yunan tezlerinden çıktı.

Berat Albayrak polemiği

Ekonomik göstergelerde başlayan negatif oynaklığın ardından AK Partili sosyal medya çevreleri ile AK Partili siyasiler Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı savunan bir kampanya başlattı. Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Neymiş efendim emperyalistlere karşı Hazine Maliye Bakanı’nı koruyacakmışız. Emperyalizme karşı bir mücadele varsa sizin göreviniz bakanı değil milli onurumuz olan Türk Lirasını korumaktır” dedi.

Kur dalgasının hasar raporu 

Döviz kurlarının sarsıcı şekilde yukarı hareketlenerek rekor seviyelere yükseldiği geçen haftayı, ABD doları bir önceki haftaya göre yüzde 3,18 değer kazanarak 7,2030 liradan, euro yüzde 3,41 artışla 8,4830 liradan kapattı. Borsa ise son saatlerdeki toparlanmasına rağmen hafta sonu tatiline geçen haftaya göre yüzde 5,88 azalarak girdi. Geçen hafta 712,00 lira olan çeyrek altının fiyatı yüzde 7.17 oranında artışla 763,00 liraya yükseldi. 

Vatandaş iki haftada 9 milyar dolar aldı

Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz hesaplarındaki tutar iki haftada 8 milyar 952 milyon dolar arttı ve 212 milyar 920 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık para banka istatistiklerine göre, geçtiğimiz hafta vatandaşlar döviz hesaplarına 4 milyar 360 milyon dolarlık alım yaptı.

Merkez’in örtülü faiz artırımı  

Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Uysal, yaşanan kur şokunun ardından banka genel müdürleriyle bir araya geldi. Uysal salgın döneminde piyasaya verilen likiditenin fazla kısmının sistemde bir likidite açığı oluşturmadan kademeli olarak geri çekileceği mesajını verdi. Bunun yapılabilmesi için bilinen en pratik yöntem faiz artırmak. Bu mesajın duyulmasıyla ardından doların tırmanışı yavaşladı.

Faizler kredide de mevduatta da yükseldi

Merkez Bankası Başkanı’nın mesajına paralel olarak kamu bankaları geçen ay rekor seviyelerine yakın düşürdükleri konut kredi faizlerini tekrar arttırdı. Faiz artışı Türk Lirası’nın değerinin dolar karşısında tarihin en düşük noktasına gelmesinin ardından geldi. İkinci el konutlarda 15 yıl vadeli faiz yüzde 0,74’ten yüzde 0,87’ye yükseldi. Sonrasında bankalar mevduat faizlerini de artırdı.  

Motorine yüzde 2.6 zam 

Ankara’da ortalama 6,14 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,30 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 5,92 liradan 6,08 liraya, İzmir’de 6,02 liradan 6,18 liraya yükselecek. Bu rakamlara göre zam oranı yüzde 2.6. 

36 yaşında 100 milyar doları aşkın servet

Facebook’un kurucusu Marc Zuckerberg’in serveti 100 milyar doları aştı. 36 yaşındaki Zuckerberg’in daha da zenginleşmesinin sebebi yüzde 13 hisseye sahip olduğu Facebook’un hisselerinin yüzde 6 değer kazanması. Artış ABD’de sosyal medya platformu Tik Tok’un kapatılmaya hazırlanması, Facebook’un da TikTok’a rakip Instagram Reels adlı servisi başlatacağını açıklamasının ardından geldi. 

Marka ismi de olacak

Türkiye’nin Otomobili Girişimi Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, yerli otomobilin marka isminin TOGG olacağını söyledi. Webtekno’da yer alan habere göre internet üzerinden gazetecilerle bir araya gelen Karakaş, TOGG markasının Japonya, Rusya, Azerbaycan, Çin, Güney Kore, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği’nde tescil edildiğini söyledi.

SİYASET

İnce Erdoğan’ın ‘olur’una kızdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce’nin CHP’den ayrılıp yeni parti kuracağı iddiasıyla ilgili soruyu yanıtsız bırakmayarak olumlu yaklaştı ve “En doğal hakkı” dedi. Bunun üzerine İnce hem Erdoğan hem CHP yönetimine tepki göstererek “Bir tarafta Ak Parti’den ayrılanlara ‘Ümmeti bölmeyin’, CHP’den ayrılma iddialarına ‘en doğal hakkı’ deniliyor. Diğer tarafta ise Ak Parti’den ayrılanlar demokrasi kahramanı, CHP’de rahatsız olanlar sarayın adamı. Yok birbirlerinden farkları” dedi. 

Kahpe – kemik yalayıcısı polemiği

CHP’li Mehmet Bekaroğlu, ekonomiyi eleştirenlere “soysuz” ve “kahpe” diyen Ak Partili eski milletvekili Uğur Işılak’a, “kemik yalayıcıları ve şakşakçılar” sözleriyle tepki gösterdi.

Cemal Enginyurt günah çıkardı

AK Parti’ye yönelik eleştirilerinin ardından MHP’den ihraç edilen Cemal Enginyurt, günah çıkardı: “41 yıldır olduğum partide bana ‘hain’ diyorlar. Ben bunu hak ettim. Niye? Sen önüne gelene hain dersen, bundan önce her atılana hain dersen, her önüne gelene saldırırsan birisi de sana ‘Çalma birisinin kapısını, çalarlar kapını’ misali şimdi döndük mahallenin haini biz olduk.”

Dilipak’a karşı AK Parti harekatı

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı çıkan kadınlara ‘fahişe’ diyen Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak hakkında 81 ilde suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

GÜNDEM

Millet açık ara ‘okul açılmasın’ diyor

MetroPOLL Araştırma yurttaşlara “31 Ağustos’ta okulların açılmasını planlanıyor. Siz bu tarihlerde koronavirüs salgını nedeniyle okulların açılmasını güvenli buluyor musunuz?” diye sordu. Ankete katılanların yüzde 26,5’i soruya “evet” derken yüzde 64’ü “hayır” diye yanıt verdi. “Fikrim yok” diyenlerin oranı ise 9,5 oranında oldu

Kadına yönelik şiddette dün

Günün kadın şiddeti Çorum’dan. Çorum Bayat’ta Hasan Boyraz (30), tartıştığı boşanma aşamasındaki eşi Rukiye Boyraz’ı (26), kayınvalidesi Fatma Evecen’i (47) ve kayınpederi Bekir Evecen’i (52) tüfekle vurdu. Hastaneye kaldırılan 3 kişiden Rukiye Boyraz ve annesi Fatma Evecen’in durumu ağır.

Yargıtay’dan yeni cinsel taciz standardı

Yargıtay WhatsApp üzerinden gönderilen ‘Selam, seni ve kalbini nasıl kazanabilirim’ mesajını cinsel taciz saydı. Karar emsal teşkil ediyor. Yerel mahkeme, mesajı cinsel taciz değil ‘kişilerin huzur ve sükununu bozma’ suçundan değerlendirmişti.

DIŞ HABERLER

“MBS suikast timi yolladı”

Suudi Arabistan’ın eski istihbarat yetkililerinden Saad El Jabri, Amerika’da Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Salman aleyhine dava açtı ve onu kendisini öldürtmek üzere Kanada’ya suikast timi yollamakla suçladı. Suud Prens MBS ile istihbaratçı Saad El Jabri arasındaki ölüm kalım kovalamacası uzun süredir devam ediyor. El Jabri, ülkesinden önce Türkiye’ye kaçmış, sonra buradan da Kanada’ya gitmişti. El Jabri’nin hikayesiyle ilgili geniş bilgi bu hafta HaftalıkGazete’de var.

Hindistan’da uçak pisten çıktı

Hindistan’ın Kerala eyaletinde Air India Express şirketine ait içinde 184 yolcu ve 7 mürettebatın bulunduğu uçak, iniş sırasında pistten çıkarak ikiye bölündü. Reuters, en az 2 kişinin öldüğünü 35 kişinin de yaralı olduğunu aktardı.

Yunanistan sınırı kapattı

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, bu akşam itibariyle Yunanistan’ın İpsala (kipi) Gümrük Kapısı’nı 8 saatliğine kapatacağını duyurduğunu açıkladı.

Liman patlaması çözülemedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı’nda meydana gelen amonyum nitrat patlamasına neden olan etkenlerin henüz netleşmediğini, füze, bomba veya başka bir dış etkenin patlamaya yol açmış olabileceğini söyledi. Patlamada ölü sayısı 154’e yükseldi, 5 bine yakın yaralı var. Zararın 10-15 milyar doları aştığı belirtiliyor.

SALGIN

Vaka sayısı 1200 sınırında geziyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Koronavirüs nedeniyle 15 kişinin daha hayatını kaybettiğini, 1185 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Böylece toplam ölü sayısı 5 bin 813’e, vaka sayısı 238 bin 450’ye yükseldi.

Kurul üyesi: Virüsün etkisi azalmadı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Turan, Covid-19’un öldürücülüğünün azaldığına ilişkin görüşün doğru olmadığını söyledi. Turan “Hastalığın şiddeti azalmadı. Solunum açlığı çeken hastalarla yoğun bakımda mücadele eden bizler olayın ne kadar dramatik ve kötü olabileceğini görüyoruz” dedi.

SPOR

Ali Koç restini sürdürüyor

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe Üniversitesi ziyaretinde yaptığı açıklamada, harcama limitleriyle ilgili olarak, “Sesini çıkaran kulüplerin başkanlarını arayıp merak etmeyin sizi halledeceğiz diyorlar, bizi arayan yok. Burada bir oyun oynanıyor. Haydi bakalım nereye gidecek göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Basketbolun başlama tarihi belli oldu

Türkiye Basketbol Federasyonu, ING Basketbol Süper Ligi’ni 26 Eylül’de başlatmayı planladıklarını bildirdi.

UEFA’den Galatasaray’a iyi Başakşehir’e kötü haber

UEFA Galatasaray’ın 2019/2020 sezonunda yükümlülüklerini yerine getirdiğini açıkladı. UEFA Başakşehir’in ise kâr-zarar başa baş şartına da uymadığını belirterek kulüple 4 yıllık yeni bir anlaşma imzaladı.

GÜNÜN ŞARKISI

En büyük aşklar ve en güzel besteler

Bu hafta HaftalıkGazete’nin klasik müzik yazarı Meral Tamer, büyük bestecilerin büyük aşk hikayelerin yazdı. Hikayeleri okuyunca dudaklarınız uçuklayacak zaten ama daha güzeli, bu aşklardan doğan olağanüstü güzellikteki eserleri de anlattı Tamer. İşte onlardan biri, Beethoven’in meşhur Ayışığı Sonatı.