Avustralya’da balinaları kurtarmak için zamana karşı yarış
23 Eylül 2020

Çok sayıda kurtarma görevlisi, Avustralya’nın güneyindeki Tazmanya adasında sığ sulara giren ve orada mahsur kalan yüzlerce balinayı kurtarmak için zamana karşı yarışıyor.

Bir bölgede en az 270, bir başka bölgede ise 200 civarında balina sığ sularda mahsur kalmış durumda. Balinaların neden bu sığ sulara girdikleri, bunun da geçmişte yaşanan karaya vurma vakalarındaki gibi bir toplu intihar olup olmadığı bilinmiyor.

BBC Türkçenin haberine göre vahşi yaşam biyoloğu Dr. Kris Carlyon “Genelde sahile çıkmış ve kurumuş balinalarla karşı karşıya kalırız. Bu sefer, denizin sığ bir noktasında yarı yüzer durumdaki balinalar var. Onları kurtarmak daha kolay olabilir” diyor. Uzmanlar önceki deneyimlerden yola çıkarak kılavuz balinaların karaya vurduktan sonra 3-4 gün yaşayabildiğini, bu balinaların sığ sularda olmasının bu süreyi uzatabileceğini ve kurtarma görevlilerin botlarla balinaları derin sulara yönlendirmeye çalışabileceğini belirtiyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda’da her yıl çok sayıda balina sürüler halinde bir bölgeden diğerine göçüyor. Sürülerin büyüklüğü bazen bin balinayı aşıyor.

Sürüler genelde bir lideri takip ediyor ve güçlü sosyal ilişkileri, liderin yanlış bir yola götürmesi durumunda bütün sürünün kıyıya vurmasına yol açabiliyor.

Dr. Carlyon “Bir iki balinanın talihsiz bir macerası bütün sürüyü oraya çekmiş olabilir” diyor.

Yeni Zelanda’da da 2018’de çok sayıda balina kıyıya vurmuş, ülkenin doğu kıyısında bir haftada 200’den fazla balina ölmüştü.

Öte yandan Anadolun Ajansı’nın haberine göre de, Tazmanya Parklar ve Yaban Hayatı Hizmetleri Müdürü Nic Deka, havadan yapılan denetimlerde toplu halde karaya oturdukları tahmin edilen 200 pilot balinanın, Macquarie Heads bölgesinde mahsur kalan 270 balinanın kurtarılmaya çalışıldığı kıyıya yaklaşık 7 ila 10 kilometre uzaklıkta bulunduğunu aktardı.

Yeni bulunan gruptakiler dahil yaklaşık 300 balinanın ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor.

Macquarie Heads bölgesinde 3 grup halinde bulunan balinalardan hayatta kalanları kurtarmak için çaba harcayan yaklaşık 40 kişilik kurtarma ekibi, 25 balinayı sığ sulardan çıkarmayı başarmıştı.

Sığ sulardan kurtarılan balinaların açık denize çıkarma işlemleri devam ederken, deniz biyologları balinaları kurtarma görevinin günler alabileceğini belirtiyor.

Bölgede balinaların karaya vurmasının yaygın olduğu ancak bu sayıda balinaya 10 yılı aşkındır rastlanmadığı ifade ediliyor.