Salgın rakamları güvenilir mi? – Apple’ın değeri Suudi Arabistan petrolünü geçti – 1. Lig takımları isyanda

PAZAR KEYFİ

Kim “Cyborg” olmak ister?

Uzun zamandan beri bilimciler ve aralarında Elon Musk’ın Neuralink’inin ve Facebook’un da olduğu şirketler, insan beyni ile bilgisayarı birleştirmeye çalışıyor. Henüz bu çabalar anlamlı bir yere varmış değil ama ileride varacak. Peki vardığında ne olacak? Dükkana gidip kendimizi matematik dahisi yapacak bir mikro işlemci mi satın alacağız? Beynimizden doğrudan internete ve diğer insanlara mı ulaşacağız? Kollektif bir zekaya mı evrileceğiz?

Geleceğimiz hiç de parlak değil aslında…

Bu yılki üniversite sınavının sonuçları açıklandı. Normal şartlarda liselerden mezun olmaması gereken yüzbinlerce kişi üniversiteye girecek şimdi. Dört yıl sonra da karşımıza avukat, mimar, mühendis, doktor ve en vahimi öğretmen olarak çıkacaklar. Eğitim sorunlarımızın özünü tartışmamak için her yıl elimizde kapsamlı veri oluyor aslında ama biz bu tartışmayı yapmıyoruz, Milli Eğitim Bakanlığı’na hesap sormuyoruz.

Cem Mansur: Hem orkestrada şef, hem mutfakta

Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil’in HaftalıkGazete’deki sohbetinin bu haftaki konuğu ünlü orkestra şefi, halen İstanbul’daki CRR’nin yöneticisi Cem Mansur. Mansur, mutfakta da başarılı bir şef anlaşılan, çünkü son derece karmaşık bir mezeyi yapmış sohbet için. İstanbul’dan İtalya’daki lokantalara, salgından konser salonunun yeniden açılışına uzanan güzel bir sohbet. 

SALGIN

Vaka sayılarında yaman bir çelişki

Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte korona vaka sayısının arttığını belirterek “Son 4 gündür günlük 100’lü rakamları aşıyoruz. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var” dedi. Erzurum Valisi Okay Kırış de perşembe yaptığı açıklamada günde 200 vaka geldiğini söylemişti. Bu durumda orta büyüklükte bu iki il, ya günde 900 ile 1000 arasında gelen ülke geneli vakalarının 3’te 1’ine ev sahipliği yapıyor ya da Türkiye rakamlarında bir yanlışlık var.   

Fahrettin Koca çok kaygılı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazeteci Candaş Tolga Işık’a konuştu. Ağır hasta sayısının her geçen gün arttığını söyledi. “Üzülerek söylüyorum, normalleşmeyle birlikte tedbirler devre dışı kaldı, temas arttı. İnsanlarla virüsün açık havada daha az bulaşacağına dair yanlış bir bilgi var. Biz yeniden ciddi kısıtlamalar getirmeden vatandaşlarımız rehavetten kurtulsun” uyarısı yaptı.

‘’Yoğun bakım sayısının açıklanmamasının izahı yok’

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yoğun bakım hasta sayısının artık verilmemesine tepki göstererek, “Yoğun bakım hastalarının sayısının birden bire 500’lere düşmesinin, ardından da açıklamaların durdurulmasının izahı yok. Nedenini biz de bilmiyoruz. Ayrıca ülkenin geneline bakıldığında bu virüs eğer mutasyona uğramaz ise baş etmemiz mümkün değil, çünkü normalleşme sürecine giren tüm dünya ülkelerinde virüs yeniden yayıldı” dedi. 

Rus Sağlık Bakanı: Aşı tamamlandı

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Covid-19 aşısının klinik testlerinin tamamlandığını teyid ederek “Aşı Ekim ayına hazır olacak” dedi. Murashko, Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü tarafından daha önce hayvanlar üzerinde tamamlanan aşı testlerinin insanlar üzerinde de başarıyla uygulandığını ifade etti.

GÜNDEM

22 yıl sonra cesaret bulup kocasının şiddetini şikayet etti

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Hatice B. (39), 22 yıllık eşi H.B.’nin sürekli şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle şikayetçi oldu. Daha öncesinde birçok kez boşanma davası açtığını ancak ailesi nedeniyle geri çektiğini söyleyen Hatice B., “Kendimden çok çocuklarıma zarar vermesinden endişe ediyorum. Bu şiddet 22 yıldır sürüyor” dedi. H.B.’nin şikayetin ardından gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi.

KADEM İstanbul Sözleşmesi’nin arkasında durdu

Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yöneticilik yaptığı KADEM, İstanbul Sözleşmesi’nin “aileyi dağıtacak”, “LGBTİ eğilimlere kapı açan”, “kadını üstün gören” bir anlaşma olmadığı yönünde bir açıklama yaptı. Açıklamada sözleşme maddeleri için “İslam öğretisi” referans verildi.

Şengül Vatansever cinayetinde ceza indirimi kalktı

Bursa’da tartıştığı sevgilisi Şengül Vatansever’i benzin döküp yakarak öldüren sanık Ümit Varol’a verilen ‘‘iyi hal” indirimi kaldırıldı. Varol’a verilen müebbet hapis cezası, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.

Taksim’de değnekçi terörü

Taksim’de cadde üzerine otomobilini park etmeye çalışan Volkan Hacısüleymanoğlu, kendisinden yasadışı otopark parası isteyen değnekçiyle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine değnekçi, Hacısüleymanoğlu’nu bıçaklayarak kaçtı. Yaralı halde bir süre değnekçiyi yakalamaya çalışan Hacısüleymanoğlu, bir inşaatın çalışanları tarafından ikna edilip hastaneye kaldırıldı. Beyoğlu’nda bir adreste saklandığı tespit edilen saldırgan Kenan S., olayda kullandığı sustalı bıçakla yakalanarak gözaltına aldı.

Askerde şüpheli ölüm

İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde jandarma er olarak askerlik yapan Kars Digorlu Osman Özçalımlı, önceki akşam babasını arayıp “Tehdit ediliyorum” dedikten sonra dün sabah saatlerinde ölü bulundu. Kars Digor Kaymakamı, İlçe Emniyet Müdürü ve İlçe Jandarma Komutanı, Özçalımlı’nın ailesine giderek, çocuklarının kalp krizinden öldüğü bilgisini verdi. Aile olayın soruşturulmasını istiyor. 

SİYASET

Akşener de Ayasofya’da namaza durdu, Atatürk’e dua etti 

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ayasofya’da ailesiyle namaz kıldı. Akşener, “Anadolu’nun kapılarını açan Alparslan Han’a, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’a, İstanbul’u, Ayasofya’yı özgürleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına dua ettik” dedi.

Erdoğan’dan partisine ‘kişisel hesaplar’ uyarısı

Erdoğan partisinin bayramlaşma programında konuştu. “Ayasofya’nın ibadete açılmasını gölgelemek için başlatılan tartışmaları art niyetli buluyorum” dedi. Partililere de “Kişisel hesaplarımız davamızın önüne geçerse misyonumuzu kaybettik demektir” uyarısı yaptı.

AK Parti’den CHP’ye sosyal medya tepkisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, sosyal medya yasasını Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıklayan CHP’ye tepki gösterdi: “Esed’i, Hafter’i, Yunan tezlerini, Sisi’yi destekliyorsunuz, Twitter’ın, Facebook’un çıkarlarını savunuyorsunuz. Siz kimin tarafındasınız? Yapılan bu yasal düzenleme öncelikli olarak 55 milyon vatandaşımızın kullanıcı durumda olduğu bu sosyal ağlarla hukuki ve mali bir muhataplık oluşturmayı amaçlıyor.”

DIŞ HABERLER

Türkiye’deki akıma destek veren Ivanka Trump’a eleştiri

Instagram’da başlatılan ‘Challenge Accepted’ akımına ABD Başkanı’nın kızı Ivanka Trump da siyah beyaz fotoğrafıyla destek verdi. Ivanka Trump, bu desteğine rağmen babasının kadın düşmanı tavırlarına karşı sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştiri aldı. Jennifer Aniston, Demi Moore ve Jessica Biel gibi Hollywood’un dünyaca ünlü isimleri de ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ kampanyasına destek vermişti.

114 yıl geciken özür

ABD’nin New York kentinde, 1906 yılında bir Afrikalı, 1 hafta süreyle maymun kafesinde orangutanlarla birlikte tutuldu. Hayvanat bahçesini gezen yüzlerce kişi, orangutanlarla birlikte maymun kafesinde yaşayan Kongolu Ota Benga’yı izledi. Yetkililer, 114 yıl geciken özrü basın açıklaması yaparak yayınladı.

Yunanistan Türkiye’ye kapıları açmadı

Yunanistan, korona nedeniyle Türk turistlere kapılarını kapatmıştı. Yunan Sivil Savunma Bakanlığı, Türkler’in ülkeye hava ve deniz yoluyla ulaşım yasağını 15 Ağustos’a kadar uzattı. Ülkede maske zorunlu hale getirildi, 100 kişiden fazla kişinin katılacağı düğün ve vaftizler yasaklandı. 

EKONOMİ

Dünyanın en değerli şirketi Apple

ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın piyasa değeri 1.817 trilyon dolara ulaşarak Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Aramco’yu geride bıraktı. Amerikan teknoloji devinin hisse değeri, açıklanan olumlu verilerin ardından yüzde 6.84 değerlenerek, 411.08 dolar oldu. Böylelikle şirketin piyasa değeri 1.78 trilyon dolara ulaştı.

Gıda fırsatçılarına ceza yağdı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yılın ilk 7 ayında 705 bin gıda denetimi yaptıklarını ve uygunsuzluk tespit edilen işletmelere 63 milyon liranın üzerinde idari para cezası uyguladıklarını açıkladı.

KÜLTÜR SANAT

Koronavirüse yakalanan İranlı yönetmen hayatını kaybetti

1999 yılında çektiği “Arus-i Ateş” (Ateşin Gelini) filmiyle tanınan İranlı yönetmen Hüsrev Sinai, 79 yaşında koronavirüs tedavisi gördüğü Tahran’daki Emir Alem Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Ateşin Gelini, Yaşasın, Aşk Sokaklarında ve Kan Çölü gibi filmleriyle tanınan Sinai, İran’da 1979’daki devrimden sonra uluslararası ödül kazanan ilk yönetmen olmuştu.

YAŞAM

Baba oğul Murdoch’lar ayrıldı

Rupert Murdoch’ın kurduğu medya imparatorluğunda flaş bir ayrılık yaşandı. Oğul James Murdoch, “editoryal anlaşmazlıklar” gerekçesiyle News Corporation şirketi yönetiminden istifa etti. Baba Rupert Murdoch ABD seçimlerinde Trump’ı, oğlu ise Biden’ı destekliyor. Oğul Murdoch, iklim değişikliğine ilişkin yayınları nedeniyle şirketi eleştirmişti.

SPOR

TFF 1. Lig’da takımlar isyanda

Süper Lig’de küme düşmenin kaldırılması kararından sonra Bursaspor ve Akhisarspor harekete geçti. Play-Off’larda mücadele eden iki ekip, Süper Lig’e yükselmek için TFF’ye başvuruda bulundu. Play-off finalini kaybeden Adana Demirspor da salı günü TFF’ye müracaat edecek. Adana Demirspor’un ‘Süper Lig 22 takımla oynansın’ talebine TFF 1. Lig ekibi Boluspor ve İstanbulspor da destek verdi.  Bursaspor Kulübü Başkanı Mesut Mestan, “Yeni bir düzenleme yapılacaksa takım sayısı 22 değil Bursaspor ve Akhisar Belediyespor’un da alınmasıyla 24 olmalıdır” dedi.

FA Cup, Arsenal’in oldu

FA Cup (İngiltere Federasyon Kupası) finalinde Arsenal ezeli rakibi Chelsea’yi 2-1 yenerek kupayı müzesine götürdü. Aubemeyang 2 gole imza atarak takımını zafere taşıyan isim oldu.

MAGAZİN

Neslihan Atagül: Kadir’e hislerim tarifsiz

Oyuncu Neslihan Atagül, NTV Televizyonuna bir mülakat verdi ve özel hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Oyuncu olmaya çocuk yaşta karar verdiğini söyleyen Atagül, eşi Kadir Doğulu ile tanışmasını da anlattı, “İlk görüşte aşık oldum diyemem ama ona hissettiklerimi kelimelerle anlatmam mümkün değil” dedi.

Müjde Ar’ın Bodrum’da gürültü davası

Oyuncu Müjde Ar Bodrum Gündoğan’da BVS Bosphorus Resort Hotel ve Günay Restoran’ın gündüz ve gece düzenlediği konserlerle yarattığı gürültüyü önlemediği gerekçesiyle Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a şikayette bulunmuştu. Müjde Ar’ın yaptığı açıklamaya göre belediye işletmeye ceza kesti ama gürültü devam etti. Bunun üzerine Müjde Ar Başkan Ahmet Aras hakkında gürültüyü önlemediği gerekçesiyle “Görevi kötüye kullanmaktan” suç duyurusunda bulundu. Bu arada gürültüye neden olmaktan suç duyurusunda bulunduğu işletme de Müjde Ar hakkında iftira gerekçesiyle dava açtı. İşletme yetkilileri müzik yayını için yasal izinlerinin tam olduğunu söylüyor.

Bu Web Sitesi Cookie kullanıyor